لینک دانلود ویدئو مراحل ساخت سوپاپ خودرو - 19 مگابایت
مواد ساختمانی و ترکیبات سوپاپ
از
آنجایی که سوپاپها در معرض حرارت زیادی قرار گرفته و با سرعت زیادی کار
میکنند تحت فشار و فرسودگی قابل ملاحظهای قرار دارند. بدیهی است که سوپاپ
تخلیه گازهای ناشی از احتراق ، داغتر از سوپاپ تنفس میشود. در حقیقت در
شرایطی که موتور زیر بار قرار میگیرد، حرارت آن ممکن است آنقدر بالا رود
که سوپاپ به رنگ قرمز کدر درآید.
به منظور ایجاد مقاومت در مقابل شکستگی ، زنگ زدگی ، تاب برداشتن و
فرسودگی سریع ، سوپاپهای تخلیه از آلیاژ فولاد مخصوصی ساخته میشوند که
دارای مقادیر نسبتا زیادی از کروم ، نیکل ، سیلیس و مقدار کمتری از سایر
فلزات میباشد. سوپاپهای تنفس بسیار خنکتر از سوپاپهای دود کار
میکنند. بنابراین کمتر در معرض سوختن ، زنگ زدگی و فرسودگی قرار دارند.
معرفی اجزای سوپاپ
شکل زیر نمای کلی سوپاپ به همراه اسامی اجزای مختلف آن را نشان میدهد:
شماره پارامتر | نام پارامتر | |
۱ | قطر کلگی | |
۲ | قطر گیج لاین | |
۳ | لنگی دور کلگی | |
۴ | لنگی کف | |
۵ | بار کامل | |
۶ | ارتفاع کمربند | |
۷ | ارتفاع پخ انتهای سوپاپ | |
۸ | زبری ساق | |
۹ | ارتفاع کلی | |
۱۰ | ارتفاع آبکاری ساق | |
۱۱ | قطر ساق | |
۱۲ | ارتفاع سختکاری | |
۱۳ | سختی انتهای ساق | |
۱۴ | لنگی انتهای ساق |
مراحل تولید سوپاپ
- مراحل تولید سوپاپ برش مفتول ساق ( Cutting of bar Material )
در این فرآیند مواد اولیه فولادی به اندازه مورد نظر برش داده می شوند
- آبست و فورج ( Forging & Upsetting )
در این فرآیند مواد اولیه برش داده شده توسط عملیات آبستینگ و سپس فورجینگ به کلگی سوپاپ خام تبدیل می شود .
- برش کلگی ( Cutting of Head Bar )
در این مرحله مقدار اضافی ارتفاع کلگی سوپاپ که در مرحله فورجینگ ایجاد شده است ، برش داده می شود .
- عملیات حرارتی ( Heat treatment)
در این مرحله برای حذف اثرات مضر ناشی از عملیات فورجینگ ، کلگی سوپاپ تحت عملیات حرارتی ( Solution Annealing ) در زمان و دمای مشخص قرار می گیرد.
ته زنی کلگی ( Grinding end of Bar Material )
- در این مرحله انتهای ساق کلگی سوپاپ جهت فرآیند بعدی توسط سنگ صاف می شود.
شستشوی کلگی ( Washing of Head bar )
- در این مرحله از فرآیند ، کلگی سوپاپها جهت فرآیند جوش اصطکاکی شستشو داده می شود.
جوش اصطکاکی ( Friction Welding )
- در این مرحله از فرآیند کلگی و ساق سوپاپ توسط جوش اصطکاکی بهم جوش داده می شوند
- عملیات حرارتی (Heat Treatment )
در این مرحله برای حذف اثرات مضر ناشی از عملیات جوش اصطکاکی ، سوپاپ تحت عملیات حرارتی ( Normalizing ) در زمان و دمای مشخص قرار می گیرد .
استریت (Straight )
- در این فرآیند کلگی و ساق سوپاپ با یکدیگر هم محور می شوند
ته زنی ماشینی ( Machine Grinding )
- در این فرآیند با سنگ زنی انتهای ساق ، انتهای ساق سوپاپ یکنواخت و تخت می شود .
سنگ زنی ساق مرحله اول (Stem Grinding first Stage)
- در این مرحله از فرآیند ، سنگ زنی بار اول ساق (پولیش ساق) انجام می شود .
سختکاری القایی انتهای ساق ( End Stem Hardening )
- در این فرآیند ، انتهای سوپاپها با القاء جریان الکتریکی گرم و سپس در روغن کوئنچ می شوند .
پلیسه گیری کلگی ( Removing Plisse )
- در این مرحله دور کلگی سوپاپها توسط تیغچه براده برداری می شوند.
تخلیه سیت ( Removing of Stellite Welding Area
- در این مرحله از فرآیند ، محل جوش استلایت توسط سنگ با ابعاد معین تخلیه می شود
- شستشوی سوپاپ تخلیه سیت شده ( Washing Valves )
در این مرحله از فرآیند ، جهت زدودن چربی ها و سایر مواد زاید از محل تخلیه شده ، سوپاپها شستشو داده می شوند .
جوش استلایت ( Stellite Welding )
- در این مرحله مواد پودر استلایت بر روی سیت سوپاپ جوش داده می شوند .
- سروته زنی ( Double Face Grinding )
در این مرحله از فرآیند ، با برداشت از کف و انتهای ساق سوپاپ توسط سنگ قد و ارتفاع کلی سوپاپ نهایی می شود .
سنگ زنی ساق مرحله دوم ( Stem Grinding Second Stage)
- در این مرحله از فرآیند ، سنگ زنی بار دوم ساق سوپاپ انجام می شود .
دورتراش شیارتراش CNC ( Head Grinding & Groove Grinding )
- در این مرحله از فرآیند ، دور و سیت و شیار سوپاپ با سنگ براده برداری می شود و به میزان نهایی می رسد .
سنگ زنی ساق مرحله سوم ( Stem Grinding Third Stage)
- در این مرحله از فرآیند ، سنگ زنی بار سوم ساق سوپاپ انجام می شود .
آبکاری کروم سخت ساق ( hard Chromium Plating )
- در این مرحله ، ساق سوپاپ توسط کروم پوشش دهی می شود .
سنگ زنی ساق مرحله چهارم ( Stem Grinding Forth Stage)
- این مرحله ، آخرین مرحله از فرآیند تولید سوپاپ می باشد که درآن ساق سوپاپ به اندازه نهایی خود می رسد .
کنترل ابعادی ( Checking )
- در این مرحله کلیه سوپاپها از نظر ابعادی بطور کامل کنترل می شوند .
- تست آلتراسونیک ( Ultrasonic Testing )
در این مرحله ، سوپاپها برای پیدا کردن ترک احتمالی در قسمت جوش ، قبل از بسته بندی تحت تست آلتراسونیک قرار میگیرند .
- روغن زنی و بسته بندی ( Packing )
در این مرحله سوپاپها روغن زنی شده و برای ارسال به مشتری بسته بندی می شوند .