امولسیون سامانهای ناهمگن و متشکل از دو مایع غیرقابل امتزاج است که یکی از آنها در دیگری بهصورت قطرههایی پراکنده شده است. امولسیونهایی با اندازه قطرات در حدود نانومتری و بهطور معمول در محدوده ۲۰ تا ۲۰۰ نانومتر را نانوامولسیون مینامند. نانوامولسیونها سامانههای غیرتعادلی هستند که بهصورت خودبهخودی تشکیل نمیشوند و اعمال انرژی برای تولید آنها مورد نیاز است. بهواسطه ویژگی اندازه، نانوامولسیونها با چشم غیرمسلح بهصورت شفاف یا نیمهشفاف قابل مشاهدهاند و پایداری بالایی دارند. ساختار و ویژگیهای منحصربهفرد نانوامولسیونها در مقایسه با امولسیونهای معمولی مزیتهایی را برای کاربرد آنها در بسیاری از صنایع، ازجمله صنایع غذایی، ایجاد کرده است. از کاربردهای سامانههای نانوامولسیونی در صنایع غذایی میتوان به نقش آنها در ریزپوشینهدار کردن (انکپسوله کردن) و کنترل رهایش ترکیبات فراسودمند مانند انواع رنگها، اسانسها، ویتامینها و غیره اشاره کرد. در مقاله حاضر سعی شد ضمن توصیف نانوامولسیونها، مروری اجمالی بر روشهای تولید، مزایا، و برخی از کاربردهای نانوامولسیونها در صنایع غذایی ارائه شود.
سازوکارهای مربوط به پایداری امولسیونها
اصولاً یکی از مولفه های مهم در ارزیابی امولسیون ها پایداری است؛ میزان پایداری هر سامانه امولسیونی بستگی زیادی به نوع و مقدار عوامل امولسیون کننده، میزان نیروهای بینابینی عمل کننده در سطح قطرات فاز پراکنده، اندازه قطرات فاز پراکنده، گرانروی فاز پیوسته، و اختلاف چگالی فازهای پراکنده و پیوسته دارد.
علاوه بر عوامل یادشده، به طورکلی چهار مکانیسم با عناوین پایداری الکترواستاتیکی، پایداری فضایی، پایداری به وسیله ذرات جامد، و پایداری از طریق افزایش گرانروی -در ایجاد پایداری و ثبات امولسیون ها حائز اهمیت هستند.
سازوکارهای مربوط به ناپایداری امولسیونها
دریک سامانه امولسیونی یا کلوئیدی دائماً ذرات فاز پراکنده نسبت به یکدیگر در حال حرکت و جنب و جوش هستند. معمولاً در حین این حرکات قطرات با یکدیگر برخورد می کنند؛ پس از آن ممکن است قطرات از یکدیگر جدا شوند (امولسیون پایدار)، یا با حفظ یک لایه نازک در حد فاصل به یکدیگر بچسبند، و یا ممکن است قطرات به هم چسبیده با هم یکی شوند و یک قطره واحد بزرگ تر را تشکیل دهند. اصولاً وقوع چنین پدیده هایی (به هم چسبیدن قطرات یا فلوکولاسیون) موجب تسریع سقوط قطرات به ته امولسیون یا تسریع در جمع شدن قطرات یکی شده در سطح فوقانی امولسیون (خامه ای شدن) می گردد. در ضمن وقوع هر دو حالت موجب عدم ثبات و پایداری و در نهایت شکسته شدن امولسیون خواهد شد. به این ترتیب ناپایداری امولسیون ها ممکن است در نتیجه تاثیر یک یا تعداد بیشتری از سازوکارهای شناخته شده –یعنی به هم چسبیدن قطرات فاز پراکنده، یکی شدن قطرات به هم چسبیده، تغییر در تراکم قطرات فاز پراکنده، انتشار مولکولی، و برگشت فاز اتفاق بیفتد.
البته اصلی ترین سازوکار ناپایداری در نانوامولسیون ها پدیده انتشار مولکولی است. این پدیده در اثر اختلاف زیاد بین چگالی و اندازه قطرات (بسپاشیدگی) موجود در فاز پراکنده به وجود می آید، به این معنی که قطرات با اندازه کوچک در هنگام مجاور شدن با قطرات بزرگ تر به داخل قطره بزرگ تر کشیده و جذب قطره بزرگ می شوند. نیروی محرک برای انجام این فرایند از اختلاف در پتانسیل شیمیایی بین قطرات با اندازه های مختلف به وجود می آید.
کوچک بودن اندازه ذرات نانوامولسیون ها موجب پایداری آن ها در برابر پدیده های تشکیل رسوب یاخامه ای شدن می شود، زیرا حرکت براونی و به تبع آن نرخ انتشار بیشتر از سرعت پدیده های تشکیل رسوب یا خامه ای شدن بر اثر نیروی وزن قطرات است.
نانوامولسیون ها دردرمان سرطان وتحویل هدفمند داروها
تحویل دارو به تومورهای جامد یکی از مهمترین چالش ها دردرمان سرطان است.استفاده از داروهای شیمی درمانی درآزمایشات بالینی نشان داده که این داروها به علت سینتیک های دارویی،تحویل کم وتجمع محدود درسلول هدف تخریب می شوند.بنابراین نیاز به سیستم هایی است تابا کپسول دارکردن این داروها ازآنها علیه شکسته شدن متابولیکی ،PHیادمایی محافظت گردد .نانوامولسیون ها نه تنها ازترکیبات دارویی محافظت می کنند بلکه تحویل داخل سلولی دارورابه وسیله پیش بردن وتسهیل کردن انتقال دارو درعرض غشای پلاسمایی بهبود می بخشند.یکی دیگر ازدلایلی که ازنانوامولسیون ها به عنوان سیستم تحویل دارویی استفاده می شود توانایی آن ها درحل کردن ترکیبات فعال غیرقطبی است.این سیستم های تحویل دارویی برای کاهش سمیت دارو،بهبودکارایی وحذف تجویزهای پیش درمان گسترش یافته اند.نانو امولسیون ها ازلحاظ سینتیکی ،پایداری بالایی نسبت به میکرو امولسیون ها دارند بنابراین وسایل مناسبی برای تحویل داروهستند.
نانوامولسیونها در درمان بیماریهای دیگر
سیستم های نانوامولسیونی علاوه بر اینکه در داروهای ضدسرطان به کار می روند در فرمولاسیون داروهای دیگر مانند داروهایی که به صورت تماسی بر روی پوست استفاده می شود نیز کاربرد دارند.
دیکلوفناک یک داروی تماسی است که برای درمان زخم بافت های نرم ، رگ به رگ شدن و دررفتگی به کار می رود. به علاوه این دارو برای درمان استئوآرتریت نیز استفاده می شود.
در فناوری نانوامولسیون یک داروی تماسی در یک سیستم پایدار با اندازه ذرات 100 تا 200 نانومتر به دام می افتد که نیازی به حلال موثر ندارد. این ذرات به طور یکنواخت در یک فاز آبی پخش می شوند.
ویژگی نفوذ پوستی نانوامولسیون بدون حلال و تحریک کم در پوست، آن را یک نانو وسیله تماسی جدید به عنوان کاندید پیشنهادی برای تحویل موثر انتقال پوستی داروهای چربی دوست نموده است.
واکسنهایی بر پایه نانوامولسیونها
تلاش های زیادی برای توسعه واکسن های موکوسی جدید بوده اما گسترش این واکسن ها به دلیل فقدان ادجوانت موثر و بی خطر مختل شده است. اولین بار تقریباً به طور ابتکاری نانوامولسیون ها به عنوان مواد میکروب کش به وسیلهی انستیتوعلوم زیستی و پزشکی فناوری نانومیشیگان، کشف شدند و برای تحریک ایمنی سیستمیک و موکوسی به کار رفتند. این یافته های غیر مترقبه منجر به تحقیقاتی در بهینه سازی نانوامولسیون ها به عنوان ادجوانت واکسن های موکوسی گردید. ادجوانت ها عامل های ایمونولوژیکی هستند که با آنتی ژن ها به ترکیب واکسن افزوده می شوند تا باعث آغاز فعالیت تحریکی و افزایش پاسخ های ایمنی به آنتی ژن شوند. واکسن ایده ال واکسنی است که بتوانند به یک نقطه تنها تحویل داده شود و ایمنی وابسته به سلول و هومورال را نه فقط در محل تزریق بلکه در تمام بدن ایجاد کند.
واکسن های موکوسی به طور بالقوه دارای این ویژگی هستند و دارای مزیت های زیادی نسبت به روش پرنترال هستند. تزریق واکسن های موکوسی به طور معمول آسان بوده و اغلب نیاز به سرنگ نیست، بنابراین بهبود پذیرش بوسیله افراد، کاهش بالقوه هزینه و افزایش ایمنی واکسیناسیون از مزیت های آن است. به نظر می رسد که ساختار نانوامولسیون نقش حیاتی در عملکرد واکسن های موکوسی بازی می کند و به آن ها اجازه می دهد تا در غلظت های مفید درمانی بدون تحریک یا تخریب بافت برای سطوح احشایی، پوست وموکوس به کار روند.
نانوامولسیون ها به آسانی به پوست واپیدرم نفوذ می کنند و برای بافت التهاب آور نیستند و غیرسمی هستند.
از مهمترین مزیت های نانوامولسیون ها برای استفاده به عنوان ادجوانت واکسن های موکوسی می توان به این موارد اشاره کرد:
اولاً اینکه این سیستم ها پروفایل ایمنی بالایی دارند؛ ثانیاً به شدت در طول زمان و همچنین در برابر گرما پایدار هستند. راه تزریق این واکسن ها از طریق اسپری کردن درموکوس بینی است بنابراین نیاز به سرنگ ندارند و به دنبال تحریک به وسیله اسپری بینی به طور شیمیایی یا فیزیکی تغییر نمی کنند و قدرتشان حفظ می شود.
خلاصه:
در طول دهههای اخیر تحقیقات بر پایه ی فرآیندهای با انرژی پایین با تولید نانوامولسیونها متمرکز بوده است. این امر باعث معطوف شدن این فناوری در شاخههای نانوپزشکی، رسانش دارویی، وسایل آرایشی و بهداشتی و غیره شده است. یکی از این روش ها، روش دمای تغییر فاز (PIT) است.با استفاده از این روش نانوامولسیونی حاوی میسلهای معکوس که داروهای آب دوست را درون هسته ی آب دوست خود پوشش دهی کردهاند تهیه میشود. بارگذاری داروها در پوششهایی در اندازه ی نانو موجب بالا رفتن اثرات دارو در بدن و کاهش اثرات جانبی ونیز موجب جلوگیری از تخریب زود هنگام آن در بدن میشود.همچنین در رساندن دارو به محل مناسبش در بدن (دارورسانی هدفمند ) و نیز کنترل شرایط رهاسازی آن (رهاسازی کنترل شده ) موثر است.
۱- مقدمه:
دوعامل جریان توسعه دارو در نانو ساختارها را پیش میبرد: شکلبندی دارو و مسیر اجرا. شکلبندیهای جدید دارویی که از علم مواد و فناوری نانو گرفته شده است، منجر به ایجاد ذرات نانو، لیپوزوم ها، میسل ها، دندیمرها، کریستالهای مایع، هیدروژلها، پلیمرهای نشان دار مولکولی، ترکیب پلی مرهای سنتزی و مولکولهای زیستی شده است[۱].در طول سالهای اخیر میسلهای نرمال۵ به عنوان ناقلین دارویی مورد توجه خاص بودهاند.خصوصیت آنها در حل کردن مواد نامحلول در هسته ی آب گریز خود این امکان را به آنها داده است که درمورد داروهای مختلف آب گریز و نیز داروهایی که اثرات جانبی قوی دارند از آنها به عنوان عامل انتقال این مواد استفاده کنند.به عنوان مثال به تازگی انتقال داروی ضد سرطان دوکسوروبیسین بهوسیلهی میسلها مورد بررسی قرار گرفته است[۲]. میسلهای معکوس نیز به عنوان ناقلین داروهای آب دوست مورد توجه دانشمندان قرار گرفتهاند. استفاده از نانوامولسیونهای حاوی میسلهای معکوس بارگذاری شده با داروی آب دوست، به عنوان روش جدیدی برای نانو پوشش دهی مواد آب دوست ارایه شده است. نانوامولسیونها به عنوان امولسیونهایی در مقیاس نانو تعریف میشوند و تشکیل یک محلول کاملا مقاوم را میدهند.آنها با میکروامولسیونها متفاوت اند. میکروامولسیونها از نظر سینتیکی کم ثبات اند[۳].
۲- ماده ی فعال سطحی ۶، میسل نرمال و میسل معکوس:
مواد فعال سطحی، مولکولهای دوگانه دوستی هستند که ازیک قسمت قطبی آب دوست که به عنوان گروه سر نامیده میشود و یک بخش غیرقطبی هیدروکربنی آب گریز که گروه دم نامیده میشود، تشکیل شدهاند.این مولکولها در بالاتر از غلظت خاصی که غلظت بحرانی میسلی شدن نامیده میشود به صورت تجمعات سازمان یافتهای به نام میسل خود تجمعی میکنند. میسلها دو دسته هستند؛ در یک محیط آبی یا حلال قطبی دمهای آب گریز طوری گرد هم جمع میشوند که تماسشان با آب به حداقل میرسد و سرهای آب دوست به سمت بیرون به طوری که بیشترین تماس با آب را داشته باشند قرار میگیرند. این نوع میسل را میسل نرمال مینامند[۴]. در حلالهای غیر آبی و غیر قطبی حالت عکس اتفاق میافتد. یعنی گروههای سر قطبی به سمت داخل و گروههای آب گریز به سمت بیرون جهتگیری میکنند. میسل حاصل را میسل معکوس مینامند[۵].شکل ۱ این سه مفهوم را به خوبی نشان میدهد.
شکل ۱: ماده ی فعال سطحی، میسل نرمال و میسل معکوس[استفاده از ۴].
۳- فرآیند تولید نانوامولسیون ها:
فرایند تولید نانوامولسیونها ۲دسته است: در دسته ی اول از فرآیندهای با
انرژی بالا استفاده میکنند.گروه دوم طی فرآیندهای کم انرژی، با استفاده
از خصوصیات فیزیکوشیمیایی ذاتی مواد فعال سطحی تشکیل میشوند. استفاده از
روش دوم برای رسانش دارویی، علاوهبر کم انرژی بودن فرآیند، از تخریب دارو
در طول فرآیندهای رسیدن به محل موردنظر، محافظت میکند.ازمیان روشهای با
انرژی پایین میتوان به ۲ روش اشاره کرد:
۱- روش تولید خودبهخودی امولسیونها و ۲- روش دمای تغییر فاز[۳].
مطالعات نشان داده است که این ۲ روش سیستمهای بسیار نزدیکی هستند.اما تمرکز در این مقاله بیشتر بر روی روش دمای تغییر فاز است.
۴- روش دمای تغییر فاز (PIT) :
روش دمای تغییر فاز یکی از بهترین روشهای قابل دسترس برای انتخاب امولسیون کنندهها است. دمای تغییر فاز دمایی است که در آن امولسیون از نوع آب در روغن (W/O) به نوع روغن در آب (O/W) تبدیل میشود [۶]. در واقع اساس این فرآیند بر این حقیقت استوار است که تشکیل امولسیون از مواد فعال سطحی بهوسیلهی دما قابل کنترل است. در دماهای پایین مولکولهای دوگانه دوستی مانند مواد فعال سطحی، حلالیتشان در آب بیشتر است و ماکرو امولسیونهای روغن در آب تشکیل میدهند و در دماهای بالا حلالیتشان در روغن افزایش مییابد و ماکرو امولسیونهای آب در روغن تشکیل میدهند[۳].مطابق مطالعه ی دانشمندان مهاجرت مولکولهای دوگانه دوست از فاز روغن به فاز آب با تغییر ناگهانی دما امکانپذیر است[۷].به عبارت دیگر زمانی که سیستم در آغاز در دمایی بالاتر از دمای PIT است و بهوسیلهی آب ناگهان رقیق میشود و دمایش به پایینتراز دمای PIT میرسد، یک تغییر ناگهانی در فاز اتفاق میافتد و از حالت آب در روغن به حالت روغن در آب تبدیل میشود[۳].
۵- تعیین PIT:
بهوسیلهی چندین روش تعیین میشود. یکی روش چشمی است. در بالای این دما امولسیون رقیق و آبکی است.در پایین این دما امولسیون سفید، کدر و غلیظ است. همچنین میتوان این دما را بهوسیلهی هدایت سنجی اندازه گرفت. روش سوم تعیین بهوسیلهی pH است. در بالای این دما PH ناپایدار است. اما در پایین این دما کاملا ثابت است. در واقع در بالای این دما pH روغن را اندازه میگیریم و برای اندازهگیری pH باید نیروی یونی و هدایت داشته باشیم که روغن هیچ کدام را ندارد[۶].
۶- استفاده از PIT در تهیه ی نانوامولسیونهای حاوی میسلهای معکوس:
عیب روش دمای تغییر فاز این است که در طی آن تنها نانوامولسیونهای روغن در آب تشکیل میشود و بنابراین این نانوامولسیونها تنها قادرند که مولکولهای آب گریز را بارگذاری کنند[۶]. اما به تازگی دانشمندان با استفاده از این روش نانوامولسیونهای حاوی میسلهای معکوس تهیه کردهاند.این سیستم قادر به بارگذاری داروهای آب دوست و انتقال آن به بدن است.این راهکار حلالیت مولکولهای آب دوست در روغن، در قالب یک سیستم میسلی معکوس مقاوم است.کارهای قبلی که در این زمینه گزارش شده است شامل استفاده ی گسترده از پلی مر ها، حلالهای آلی و روشهای پرانرژی است. با این همه نانوپوشش دهی مواد آب دوست هنوز بحث برانگیز است و جای کار دارد [۳]
در مطالعه این دانشمندان با استفاده از یک ماده ی فعال سطحی چربی دوست، یک محلول با میسلهای معکوس تهیه میشود. داروی آب دوست مورد نظر به آن اضافه میشود. خاصیت آب دوستی دارو باعث میشود که این داروها در داخل میسلهای معکوس جای گیرند.به طور جداگانه یک ماده ی فعال سطحی دیگر، آب و روغن در مقادیر مشخص با هم مخلوط میشوند.سپس دما به آرامی بالا میرود. (دمای PIT قبلا برای این محلول اندازه گرفته شده است). محلول میسلهای معکوس تشکیل شده در روغن که دارو درون آنها بارگذاری شده بود، به این سیستم گرم اضافه میشود. سپس یک رقت ناگهانی با آب در دمای اتاق صورت میگیرد. نتیجه تشکیل نانوامولسیونهای تک تفرقی و بارگذاری شده ی دارویی با قطر ذرات ۱۰ تا ۲۰ نانومتر است. محلولهای به دست آمده از این روش، تا ماهها پایدار هستند و اثبات شده است که به خاطر شکل خاصی که دارند، بهوسیلهی سیستم ایمنی بدن قابلشناسایی نیستند. شکل ۲ فرآیند تولید این سیستم را به خوبی نشان میدهد[۳].
شکل ۲: استفاده از روش PIT در تهیه ی نانوامولسیون[۳].
۷- جمعبندی:
تهیه ی نانوامولسیونها ی حاوی میسلهای معکوس بارگذاری شده با مواد آب دوست بهوسیلهی روش کم انرژی PIT پیشنهادی قوی برای انتقال داروهای آب دوست به بدن است. نانوامولسیونهای به دست آمده از این روش مقاوم اند و زمانی که با مواد دارویی مناسب بارگذاری شوند با آنها سازگارند.به علاوه این نانوسیستمها به خاطر شکل خاصی که دارند بهوسیلهی سیستم ایمنی قابلشناسایی نیستند.نانوامولسیونهای تشکیل شده از روش دمای تغییر فاز تا ماهها پایدارند و اندازه ی قطر ذرات آنها ۱۰ تا ۲۰ نانومتر است.
۸- منابع:
۱- Pison U, Welte T, Giersig M, Groneberg D , Europian Journal of Pharmacology , Vol. 533 , 2006;341-350
2- Cha E , Kim E, Ahn Ch, Macromolecular Research,Vol. 18, No.7, 2010;686-689
3- Anton, N. and et all,Int. J. Pharm.,Vol. 398, 2010;204-209
4-Rangel C , Pessoa A ,Tavares L ,J Pharmaceut Sci, No. 8 (2) : 2005; 147-163
5-Colloids and interfaces in life sciences,Willem Norde,published in Taylor and Francis e-Library,2005;p198
6- http://www.zenitech.com/documents/new%20pdfs/articles/Dr%20Z%20emulsions%20using%20%20PIT%20method.pdf
7- Anton, N. , Vandamme T.,Int. J. Pharm, Vol 377,2009;142-147
پانوشت:
——————————————————————————–
۱٫ Phase Inversion Temperature
2.Reverse micelle .
3.Targeted drug delivery Controlled release
4.Normal micelle
5.surfactant
6.Critical micelle concentration
به نقل از : ستاد ویژه توسعه فناوری نانو